«Οικολογικό εισιτήριο» και «έξυπνοι κάδοι»

Διαβάσαμε σε πρόσφατο άρθρο του econews για δύο ενδιαφέρουσες αναποδοτικές ιδέες ανακυκλώσης και σας τις παρουσιάζουμε.

Οικολογικό Εισιτήριο

anakyklosi-oikologiko-eisitirio-121082Η πρώτη είναι η ιδέα του «Οικολογικού Εισιτηρίου», η οποία μέρα με την ημέρα κερδίζει έδαφος σε πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.  Εφαρμόζεται ώς εξής – οι πολίτες παρακολουθούν εκδηλώσεις όπου, αντί χρηματικού αντιτίμου για την είσοδό τους, προσφέρουν κάποια ανακυκλώσιμα υλικά όπως κουτάκια αλουμινίου, χαρτί, γυαλί και πλαστικό.

«Είναι μια έξυπνη, μηδενικού κόστους, προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση, και γι’ αυτό το λόγο την είδαμε με πολύ θετική ματιά.  Χαιρόμαστε με την πρωτοβουλία της ομάδας του κ. Νιάτσικα για προώθηση του Οικολογικού Εισιτηρίου και ελπίζουμε όλοι οι πολίτες να λαμβάνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας», δήλωσε σχετικά ο Υπ. Αν ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης.

Έξυπνοι κάδοι στη Λάρισα

Μια αντίστοιχη ιδέα με «έξυπνους κάδους»πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του 2015 και στη Λάρισα όπου μετά τη ρίψη των σκουπιδιών, ο κάδος θα εκδίδει κουπόνι, το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να «εξαργυρώνει» σε δημοτικές υπηρεσίες και δομές.

“Ο έξυπνος κάδος θα αναγνωρίζει (με ειδικό αυτόματο σύστημα) την ποσότητα των υλικών που ρίχνει ο κάθε πολίτης, θα τα ζυγίζει και ανάλογα με το βάρος τους και την ποιότητά τους θα εκδίδει την ίδια χρονική στιγμή, ένα κουπόνι αντίστοιχης αξίας, το οποίο ο πολίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για παράδειγμα καλύπτοντας το κόστος ενός εισιτηρίου για μια παράσταση του «Θεσσαλικού Θεάτρου», ή να το καταθέσει στη ΔΕΥΑΛ όπου θα υπολογιστεί για τη μείωση του λογαριασμού του κ.ά. Σε δεύτερη φάση θα μπορούν τα κουπόνια να χρησιμοποιούνται και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες θα ανταποκριθούν σε αυτή τη δομή του Δήμου και θα συνάψουν συμβάσεις μαζί του” δήλωσε την Τρίτη 3 Μαρτίου κατά την εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου  ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Καλτσάς.

Οι κάδοι θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένοι με ένα κέντρο διαχείρισης, στο οποίο θα μεταφέρονται την ίδια στιγμή τα στοιχεία των ποσοτήτων των υλικών που ρίχνουν μέσα σε αυτούς οι πολίτες, ώστε να γίνεται άμεσα η συλλογή τους. Βασική προϋπόθεση θα είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά να είναι καθαρά.

Πολύ ελπιδοφόρες ιδέες για το μέλλον και οι δύο, και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην υλοποίηση τους !

Πηγή : Econews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: