Πρόβλεψη ότι οι ωκεανοί θα έχουν περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ότι ψάρια το 2050!

Μια νέα δυσοίωνη έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και του Ιδρύματος Έλλεν ΜακΆρθουρ προβλέπει ότι μέχρι το 2050 οι ωκεανοί της Γης θα φιλοξενούν περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ψάρια.

Tα τελευταία 50 χρόνια η κατανάλωση πλαστικών έχει εικοσαπλασιαστεί και δεδομένου ότι μια στις τρεις πλαστικές συσκευασίες απορρίπτεται στο περιβάλλον χωρίς να περνάει από τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είναι τεράστιος τόσο στους ωκεανούς όσο και στα αστικά κέντρα.

201512261734478616

—Σπατάλη πλαστικού

Σύμφωνα με το WEF, ποσοστό μόλις 14% των πλαστικών συσκευασιών συλλέγεται για ανακύκλωση. Το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης είναι εξαιρετικά χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλα υλικά, όπως το χαρτί με 58% και ο σίδηρος και ο χάλυβας με 70% ως 90%.

«Μετά από ένα σύντομο κύκλο πρώτης χρήσης, το 95% της αξίας των πλαστικών συσκευασιών χάνεται από την οικονομία, αξία που εκτιμάται από 80 έως 120 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο», αναφέρει η έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Επιπλέον, η παραγωγή πλαστικού καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων καθώς εκτιμάται ότι θα απορροφά περίπου ένα στα τέσσερα βαρέλια αργού πετρελαίου ως το 2050.

—Μάστιγα για τους ωκεανούς

Αυτή τη στιγμή στους ωκεανούς βρίσκονται περισσότεροι από 165 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών.

Ως το 2025, το WEF προβλέπει ότι οι ωκεανοί θα περιέχουν ένα τόνο πλαστικού για κάθε τρεις τόνους ψαριών. Τα πλαστικά θα ξεπεράσουν σε βάρος τα ψάρια ως το 2050 με οκτώ εκατομμύρια μετρικούς τόνους να καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Η μελέτη βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερα από 180 εξειδικευμένα στελέχη του κλάδου και στην επισκόπηση περισσοτέρων από 200 μελέτες.

Η αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου περιβαλλοντικού προβλήματος απαιτεί τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων για την υιοθέτηση της ανακύκλωσης και την ενθάρρυνση των συστημάτων βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων με ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.

Πηγή : econews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: