Εξαγωγές προϊόντων και συσκευασία

ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΠΟ PLA
ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΠΟ PLA

Η τάση της αγοράς είναι πλέον η εξωστρέφεια καθώς σήμερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρίες απευθύνονται στο εξωτερικό.  Τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα και την μοναδική τους γεύση, από το ελαιόλαδο μέχρι το μέλι και από το κρασί μέχρι τα γαλακτοκομικά,

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν φτάσει η στιγμή να βάλουμε την εξαιρετική μας πρώτη ύλη σε συσκευασία και να εξάγουμε το τελικό συσκευασμένο προϊόν στην παγκόσμια αγορά ?

 

Η συσκευασία αποτελεί την πρώτη εικόνα που έχει ο καταναλωτής για το προϊόν μας.  Αν η συσκευασία μας αρέσει στον καταναλωτή, τότε επιλέγει να αγοράσει το προϊόν μας και στη συνέχεια αν του αρέσει το περιεχόμενο όταν το δοκιμάσει, το ξαναγοράζει. Αυτό σημαίνει ότι ένα κακό προϊόν σε καλή συσκευασία έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει τουλάχιστον στην πρώτη πώληση, ενώ ένα εξαιρετικό προϊόν σε κακή συσκευασία δεν έχει πολλές πιθανότητες αγοράς.

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να συσκευάσει το προϊόν του με σκοπό τις εξαγωγές είναι η έρευνα των ξένων αγορών. Το Internet βοηθάει ώστε πολύ εύκολα και γρήγορα να πάρει πληροφορίες για τις καταναλωτικές συνήθειες των ξένων καταναλωτών καθώς και για το διεθνή ανταγωνισμό. Για παράδειγμα αν κάποιος συσκευάσει το λάδι του, με βάση τις ελληνικές καταναλωτικές συνήθειες, σε πεντόλιτρο δοχείο, δηλαδή, και θέλει να το εξάγει δε θα έχει απολύτως καμία τύχη γιατί η πιο συνηθισμένη συσκευασία σε πολλές χώρες του εξωτερικού για το ελαιόλαδο είναι τα 250ml.

 

Επίσης στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει μεγάλη οικολογική συνείδηση και μεγάλο μέρος των απορριμάτων κομποστοποιείται, κάτι που ξεκινά αυτή την εποχή και ο Δήμος της Αθήνας. Κατά συνέπεια οι οικολογικές, βιοδιασπώμενες συσκευασίες από φυσικά υλικά που πετιούνται στον κάδο κομποστοποίησης και γίνονται λίπασμα προτιμούνται από τους καταναλωτές. Υπάρχει πιο ιδανικός συνδιασμός από ένα αγνό, ποιοτικό, ελληνικό προϊόν σε μια φυσική βιοδιασπώμενη συσκευασία ?

 

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι επιπτώσεις που έχει η χρήση πλαστικού στην υγεία μας. Όλο και περισσότερες έρευνες πλέον συνδέουν την χρήση πλαστικού με διάφορες ασθένειες.  Για το λόγο αυτό και ειδικά αν το προϊόν μας είναι αγνό και φυσικό, επιβάλλεται να το συσκευάζουμε σε γυαλί ή βιοδιασπώμενες συσκευασίες από φυσικές πρώτες ύλες. 

 

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η ετικέτα του προϊόντος και το brand name. Το όνομα που θα δοθεί στο προϊόν θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί αν είναι «ελεύθερο» ή αν έχει κατοχυρωθεί από κάποιον άλλον ώστε να αποφεύγονται περιττά έξοδα. Αν είναι ελεύθερο πρέπει κανείς να σπεύσει να το κατοχυρώσει με τη βοήθεια ενός δικηγόρου.

 

Η ίδια η επιλογή του ονόματος του προϊόντος είναι μία ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία. Το όνομα θα πρέπει να μπορεί να διαβαστεί από τους ξένους καταναλωτές και ιδανικά να μπορούν να το απομνημονεύσουν (ώστε να το προτείνουν σε άλλους και να δημιουργηθεί word of mouth). Στα ελληνικά προϊόντα παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να χρησιμοποιείται το επίθετο του ιδιοκτήτη ως brand name, ώστε να τιμήσει η οικογένεια τον παππού που «φύτεψε τις πρώτες ελιές». Το «Protopapadogiannakogiorgakis» όμως ως brand name προϊόντος που απευθύνεται στην αγορά της… Κίνας δε βοηθάει.  Ενα πολύ επιτυχημένο brand name που κάνει ήδη καρίερα στο χώρο των τροφίμων και της εστίασης στο εξωτερικό είναι το ERGON.

 

Βιοδιασπώμενες συσκευασίες φρούτων κ λαχανικών από PLA
Βιοδιασπώμενες συσκευασίες φρούτων κ λαχανικών από PLA

Επίσης η ετικέτα είναι σημαντικό στοιχείο της συσκευασίας. Το να επιλέξουμε ετικέτα για το προς εξαγωγή προϊόν μας με βάση την προσωπική μας αισθητική δεν είναι και το πιο σωστό.  Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα γραφίστα που θα του δώσουμε τις σωστές οδηγίες, και αν υπάρχει το  ανάλογο budget καλό θα είναι να ανατεθεί η δημιουργία της ετικέτας σε εταιρία Marketing.  Μόλις πάρουμε τις εναλλακτικές προτάσεις από τους δημιουργούς, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια έρευνα.  Μέσω διαδικτύου, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε ένα ερωτηματολόγιο και να ζητήσουμε τη γνώμη των ξένων καταναλωτών σχετικά με τις προτεινόμενες συσκευασίες.  Στη συνέχεια το ερωτηματολόγιο μπορούμε να το στείλουμε σε φίλους και γνωστούς που ζουν στο εξωτερικό και να τους ζητήσουμε να το προωθήσουν σε δικούς τους γνωστούς.

 

Έτσι, ακολουθώντας τα σωστά βήματα στην έρευνα και τη δημιουργία, και παίρνοντας τέλος και τη γνώμη των καταναλωτών στους οποίους απευθύνεται το προϊόν, έχουμε σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας για το προϊόν μας.  Ταυτόχρονα γλιτώνουμε χρόνο και χρήμα καθώς μία κακή συσκευασία ή μία συσκευασία ξένη στις συνήθειες των καταναλωτών ΔΕΝ θα πουλήσει και θα πρέπει να τη ξαναφτιάξουμε.

 

Αντίστοιχη έρευνα και μάλιστα ενδελεχή, πρέπει να γίνει και για την τιμή πώλησης του προϊόντος. Ο στόχος είναι η τιμή μας να είναι αφενός ανταγωνιστική και αφετέρου να βγάζουμε το μέγιστο δυνατό κέρδος.

 

 

Βασισμένο στο άρθρο της Βίκης Πέππα στο ergon blog.

 

Πηγή: ERGON blog: Θέλω να εξάγω. Πώς πρέπει να είναι η συσκευασία του προϊόντος για να τα καταφέρω;

One thought on “Εξαγωγές προϊόντων και συσκευασία

  1. Εξαιρετικό άρθρο!
    Περιέχει πολύ χρήσιμες συμβουλές για τους Έλληνες παραγωγούς που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Η συσκευασία και η ονομασία είναι κατά τη γνώμη μου ύψιστης σημασίας. Υπάρχουν πολλοί φορείς και οργανώσεις όπως το exportgate που βοηθούν τους παραγωγούς, ενημερώνοντας για τέτοια θέματα αλλά και βοηθώντας τους να μπουν σε ένα δίκτυο συνεργατών που μπορούν να γίνουν πιθανοί πελάτες.

    Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες εδώ https://www.exportgate.gr/overview/sectors/food-fruit-drinks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: