ΕΥΑΘ – Aegean Rebreath: Συμμαχία για θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Μνημόνιο Συνεργασίας για τον περιορισμό της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των Θεσσαλονικέων σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπέγραψαν σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε, Άνθιμος Αμανατίδηςκαι ο πρόεδρος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν από κοινού στους τομείς της εκπαίδευσης – κατάρτισης, της ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών, της προώθησης του εθελοντισμού και της ανάπτυξης τεχνογνωσίας μέσα από πιλοτικά πρότζεκτ και συγκεκριμένες συνέργειες, συνεισφέροντας η καθεμία την εμπειρία, την εξειδίκευση και τα πρωτογενή δεδομένα που διαθέτει. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, αυτές θα εστιάζουν σε θέματα αειφορίας και κυκλικής οικονομίας, όπως τονίζεται.

«Με την Aegean Rebreath θα διερευνήσουμε πιθανά πεδία συνεργιών, με πρώτο το προφανές: τον περιορισμό των πλαστικών έναντι του άριστου νερού της βρύσης μας, προς όφελος του περιβάλλοντος και φυσικά της… τσέπης του καταναλωτή», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης, προσθέτοντας ότι οι αρχές της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας και της επαναχρησιμοποίησης «είναι εγγενείς στο δικό μας εταιρικό οικοσύστημα κι επομένως μοιραζόμαστε με την Aegean τις ίδιες αξίες».

Την ξεκάθαρη ανάγκη να διασφαλιστεί η σωστή ποιότητα του νερού σε εθνικό επίπεδο και να ενθαρρυνθεί η υπεύθυνη κατανάλωσή του, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, σημειώνοντας πως «στοχεύουμε να συνδυάσουμε την τεχνογνωσία της ΕΥΑΘ με τις καινοτόμες ιδέες που χαρακτηρίζουν τον οργανισμό μας».

Η Aegean Rebreath είναι ένας συνεταιρισμός κοινωνικού χαρακτήρα και -μεταξύ άλλων- το 2022 βραβεύτηκε με το «Green Award» του «Economist» και ως η καλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της χρονιάς.

Πηγή : newmoney.gr

ΒΙΟΑΠΌΒΛΗΤΑ: ΑΠΌ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΦΈ ΚΆΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ

Με χαρά βλέπουμε νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία συστήματος καφέ κάδων την κεντρική Μακεδονία. 

Ολα τα αναλώσιμα είδη naturesse απορίπτονται σε καφέ κάδους και συμβάλουν στην κυκλική οικονομία. 

Από το καλοκαίρι, οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να συγκεντρώνουν σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα τα οργανικά απορρίμματα που παράγει κάθε νοικοκυριό, ώστε να τα ρίχνουν στουςκαφέ κάδους που ώς τότε θα έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους. Από εκεί, ειδικά απορριμματοφόρα θα παραλαμβάνουν το περιεχόμενο των καφέ κάδων και θα το μεταφέρουν σε διάφορα σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο μια εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και οι δήμοι, από την πλευρά τους, θα ενημερώνουν τους πολίτες για τη σημασία αυτής της απλής κίνησης, καθώς το ποσοστό των οργανικών αποβλήτων αγγίζει το 40% του συνόλου των απορριμμάτων. Συνεπώς, η διαχείρισή τους αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού όγκου των προς διαχείριση σκουπιδιών, ώστε σε συνδυασμό με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση να μειώνονται οι ποσότητες που οδηγούνται στην ταφή.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος ότι σιγά σιγά οι πολίτες θα αλλάξουν στάση απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει, γνωρίζουν πως πλέον επιβάλλεται να γίνεται η διαλογή τους στην πηγή. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «ο καθένας και η κάθε μία θα πρέπει να κάνουν το σωστό», σχολιάζοντας ότι ακόμη και σήμερα, χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας των μπλε κάδων, δεν κάνουν όλοι αυτό που πρέπει, με αποτέλεσμα το 30% των μπλε κάδων να έχει μέσα και άλλα υλικά αλλά και σκουπίδια, εκτός των συσκευασιών.

Για το εγχείρημα των καφέ κάδων διευκρινίζει ότι ο φορέας έχει υπογράψει συμβάσεις με τους αναδόχους που προβλέπουν την παράδοση καφέ κάδων, απορριμματοφόρων και κλαδοτεμαχιστών στους δήμους μέσα σε 4 έως 6 μήνες. Ωστόσο, αναφέρει πως «το σημαντικότερο όλων είναι πως είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε και σύμβαση με ανάδοχο περίπου σε έναν με ενάμιση μήνα, για να μπορούμε από το πρώτο κιλό οργανικών αποβλήτων που θα βγάλει ο δήμος να είμαστε έτοιμοι να το υποδεχτούμε». Αυτό σημαίνει ότι όσο ακόμη είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), όπου θα καταλήγουν τα οργανικά, θα μπορεί να γίνεται η διαχείρισή τους, με χρονικό ορίζοντα δύο συν δύο χρόνια, μέχρι αυτές να λειτουργήσουν.

Στο μεταξύ, ο κ. Γεράνης εκτιμά ότι μέσα στο 2022 αρκετοί δήμοι θα έχουν τουλάχιστον από ένα πράσινο σημείο, στο οποίο θα συγκεντρώνονται απορρίμματα που προορίζονται για άλλα ρεύματα ανακύκλωσης. Σχετική χρηματοδότηση παρέχεται, άλλωστε, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, γνωστοποιεί ότι η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων βορειοδυτικού τομέα στη θέση Μαυροράχη του δήμου Λαγκαδά, βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία, ενώ η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ανατολικού τομέα στον Άγιο Αντώνιο, θα δημοπρατηθεί ώς το τέλος Φεβρουαρίου. Στις δύο αυτές μονάδες, όπως και στην αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί στις Σέρρες θα καταλήγει το περιεχόμενο των πράσινων κάδων ώστε, με μηχανική ή βιολογική διαλογή να συγκεντρώνονται υλικά που θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για ανακύκλωση.

Το υπόλειμμα της διαδικασίας θα είναι ένα δευτερογενές καύσιμο, για το οποίο ο ΦΟΔΣΑ έχει προτείνει να μεταφέρεται από όλη τη βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία στην Κοζάνη, σε ένα εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης. «Αυτή η λεγόμενη Εγνατία διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχει ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό, είναι πλέον νόμος και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε διαπεριφερειακούς φορείς ΦΟΔΣΑ, με μοναδικό σκοπό την αξιοποίηση αυτού του υλικού», προσθέτει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Πηγή : greenagenda.gr

ΠΛΑΣΤΙΚΆ ΜΙΑΣ ΧΡΉΣΗΣ: ΕΙΣΦΟΡΆ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ TAKE AWAY ΚΑΙ DELIVERY ΑΠΌ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος σε take away και delivery για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, που «διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά», σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

«Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά», επισημαίνεται στη σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020, το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος έχει οριστεί στα 0,05 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει πως η τιμή του καφέ σε κυπελλάκι με καπάκι θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ.

Η εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος αφορά σε:

1) Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

2) Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

  • προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,
  • συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο,
  • είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση.

Η εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος ΔΕΝ αφορά τα είδη από

«βιοαποδομήσιμη πλαστική ύλη»: πλαστική ύλη που μπορεί να υποστεί φυσική ή βιολογική αποσύνθεση, έτσι ώστε τελικά να αποσυντεθεί σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2), βιομάζα και νερό, και είναι, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις συσκευασίες, ανακτήσιμη μέσω λιπασματοποίησης και αναερόβιας χώνευσης.

Όλα τα είδη του Skg Eco Shop που αποτελούνται από ή περιέχουν βιοπλαστικό ( pla / cpla ) εντάσονται στην κατηγορία «βιοαποδομήσιμη πλαστική ύλη» και διαθέτουν όλες τις απαραίτητες ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις. 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις πιστοποιήσεις των προϊόντων μας εδώ.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για όλη τη σχετική νομοθεσία εδώ.

Δείτε εδώ το άρθρο μας σχετικά με τις κατηγορίες προϊοντων που επιρεάζονται από τη νομοθεσία, καθώς και τις Βιοδιασπώμενες Λύσεις που σας προτείνουμε για αντικατάσταση των πλαστικών ειδών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Πηγή : greenagenda.gr

Coffee Business Awards 2021

Τη δύσκολη χρονιά που πέρασε η σχέση μας με τον καφέ έγινε ακόμη πιο δυνατή!  Δοκιμάσαμε νέες ποικιλίες καφέ, κυρίως μέσα στο σπίτι, με την μορφή κάψουλας και παραγγείλαμε από το κοντινό μας coffee shop μέσω της υπηρεσίας delivery, take away και drive through

Με τον τερματισμό του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς της καφεστίασης μπορέσαμε επιτέλους να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας καφέ στα αγαπημένα μας μέρη!

Την ανάγκη για τον συνδυασμό απόλαυσης ποιοτικού καφέ και socializing από τους λάτρεις του καφέ στην Ελλάδα αλλά και τη «δίψα» για προβολή της σκληρής δουλειάς -μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας- των εισαγωγέων καφέ, roasters, προμηθευτών εξοπλισμού και αναλώσιμων, ιδιοκτητών αλυσίδων καφέ και coffee shops αφουγκραστήκαμε και φέτος!

Για 3η συνεχόμενη χρονιά η ethos EVENTS διοργάνωσε τα Coffee Business Awards 2021(#coba21) σε συνεργασία με το Coffee & Brunch Magazine, και το coffeemag.gr

Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Top ESG Coffee Equipment Supplier.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17/12 σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία ομιλητών και βραβευόμενων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso. 

Το κοινό παρακολούθησε την εκδήλωση ψηφιακά μέσα από την LiveOn, την πρώτη πλήρη, all-in-one, ψηφιακή πλατφόρμα για την Επιχειρηματική Επικοινωνία και τα Events, και το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

Εμπνευστής και Ειδικός Σύμβουλος των Greek Coffee Business Awards είναι ο κ. Κώστας Καπερώνης.

Δείτε τους νικητές εδώ.

Οικολογική συνείδηση και στο γραφείο με 8 τρόπους

Δείξε την αγάπη σου στη φύση και από το γραφείο, υιοθετώντας τις παρακάτω συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις περισσότερη οικολογική συνείδηση όταν εργάζεσαι.

  • Βγάζε φωτοτυπίες και από τις δύο πλευρές του χαρτιού. Ο μέσος εργαζόμενος σε γραφείο χρησιμοποιεί 10.000 φύλλα χαρτί το χρόνο. Όταν μια εταιρία με 100 ανθρώπους χρησιμοποιεί δύο φορές το κάθε φύλλο, σώζει περισσότερα από 50 δέντρα το χρόνο.
  • Βγάζε φωτοτυπίες με οικολογική συνείδηση χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο χαρτί. Αν χρησιμοποιείς 1 τόνο χαρτί το χρόνο αντικαθιστώντας το με κατά 30% ανακυκλωμένο, εξοικονομείς το αντίστοιχο μισού βαρελιού λάδι και 13,500 λίτρα υγρά απόβλητα.
  • Προτίμησε φιλτραρισμένο νερό, όχι εμφιαλωμένο και έχε ένα ποτήρι στο γραφείο σου. Η παραγωγή του εμφιαλωμένου νερού απαιτεί μέχρι και 2.000 φορές περισσότερη ενέργεια απ’ ότι αν χρησιμοποιείς νερό βρύσης – άσε δε τα πλαστικά μπουκάλια.
  • Βάλε το computer σου για ύπνο όταν φεύγεις από το γραφείο σου (ξοδεύει λιγότερη ενέργεια απ’ ότι το screen saver) και χαμήλωσε το φωτισμό της οθόνης σου. Τη νύχτα, κλείσε το. Η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας είναι αντίστοιχη με την αντικατάσταση έξι συνηθισμένων λαμπτήρων με οικολογικούς.
  • Φέρε στο γραφείο ένα γεύμα χωρίς κρέας. Αν κάθε Αμερικανός έτρωγε μόλις ένα χορτοφαγικό γεύμα την εβδομάδα από άποψη εκπομπών ρύπων θα ήταν σαν να απομακρύναμε 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα από το δρόμο!
  • Βάλε τον καφέ ή το γεύμα σου σε επανχρησιμοποιούμενο ποτήρι / σκεύος ή αν παίρνεις από έξω προτίμησε αυτό που συσκευάζεται σε βιοδιασπώμενο / κομποστοποιήσιμο ποτήρι / δοχείο που παράγεται από φυσικές πρώτες ύλες. 
  • Αν για τον καφέ στην αίθουσα συνεδριάσεων αγοράζεις μη ελληνικό καφέ, διάλεξε ένα χαρμάνι με πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος ή bird friendly. Ο οργανικός καφές δεν μολύνει το έδαφος με παρασιτοκτόνα ή χημικά λιπάσματα. Και είναι ήδη που αναπτύσσονται στη σκιά, οπότε δεν βλάπτουν τους πληθυσμούς των απειλούμενων ειδών όπως τα αποδημητικά πουλιά. Επίσης πιες τη γουλιά σου από ένα φλιτζάνι και γλίτωσε το περιβάλλον από 500 ποτήρια μιας χρήσης – ο μέσος αριθμός που χρησιμοποιεί ένας εργαζόμενος στο χρόνο- που θα κατέληγαν σε μια χωματερή.
  • Μάθε αν υπάρχει πρόγραμμα κομποστοποίησης στη γειτονιάς σου και αν ναι βρες τρόπο να συμμετέχει σε αυτό το κυλικείο του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία σας ή εσείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι! Αν χρησιμοποιείτε κομποστοποιήσιμα είδη εστίασης, αυτά απορίπτονται στον καφέ κάδο μαζί με τα οργανικά υπολείματα φαγητού!

Πηγή : shape.gr

Eco Living: 6 αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους θα μυήσουμε τα παιδιά μας στη βιωσιμότητα

Η βιωσιμότητα είναι η νέα και πιο επίκαιρη έννοια των τελευταίων χρόνων και όχι άδικα αν θέλεις τη γνώμη μας. Ο κόσμος μας αλλάζει ριζικά σε όλα τα επίπεδα, το περιβάλλον πλήττεται από τις λανθασμένες ενέργειες των προγενέστερων μας και εμείς στεκόμαστε πολλές φορές αμέτοχοι να αντικρίζουμε με τρόμο και αμηχανία την νέα πραγματικότητα. 

Παρόλα αυτά, ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, ανατρέποντας τα ισχύοντα δεδομένα, βελτιώνοντας την παρούσα κατάσταση και δίνοντας το καλό παράδειγμα στις επόμενες γενιές με τη στάση και τις πράξεις μας. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα “απλά”. Πώς θα καταφέρουμε να διδάξουμε και να μυήσουμε τα μικρά παιδιά στην βιωσιμότητα και την υιοθέτηση eco καθημερινών συνηθειών;

Υποστήριξη των τοπικών αγορών και παραγωγών

Το φαγητό αποτελεί το “καύσιμο” που μας ενεργοποιεί και μας προσφέρει την απαραίτητη δύναμη που χρειαζόμαστε. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χρειάζεται να καταναλώνουμε όσο πιο ποιοτικά τρόφιμα γίνεται. Για αυτό, καλό θα ήταν εμείς και τα παιδιά μας να δώσουμε σημασία και να υποστηρίξουμε τους τοπικούς αγρότες και τις αγορές της γειτονιάς μας, οι οποίοι μας βοηθούν να μάθουμε σε βάθος περισσότερες πληροφορίες για την αειφόρο καλλιέργεια. Μέσω αυτών των διασκεδαστικών και άκρως εποικοδομητικών συναντήσεων οι νεότεροι θα μπορέσουν να μυηθούν σε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής, αγαπώντας το περιβάλλον, αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη επ’ αυτού του ζητήματος και δρώντας με τον κατάλληλο τρόπο, χωρίς να βλάπτουν την Μητέρα Φύση.

Ανακύκλωση

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία, μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ανακύκλωση. Ειδικά εφόσον διατηρούμε ήδη στο σπίτι μας αυτή την φιλοπεριβαλλοντική συνήθεια, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά μας να μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε τα απορρίμματα, ενώ παράλληλα τους εξηγούμε τι είναι η ανακύκλωση και γιατί είναι πολύ σημαντική για τον πλανήτη μας. Μπορούμε μάλιστα μέρος των χάρτινων συσκευασιών που θα ανακυκλώναμε, να το πολτοποιήσουμε και να κατασκευάσουμε μαζί με τα παιδιά ένα νέο αντικείμενο από την αρχή. Εμπλέκουμε με αυτόν τον τρόπο ενεργά τα παιδιά μας σε αυτή τη διαδικασία και τους μιλάμε παράλληλα για όλα όσα είναι χρήσιμα να γνωρίζουν. Δηλαδή για τον κύκλο ζωής των υλικών, τις επιπτώσεις που έχει η απόρριψη κάθε υλικού στο τέλος χρήσης του και τις αξίες της επαναχρησιμοποίησης.

Zero food waste και νέος τρόπος ζωής

Όσον αφορά τα καθημερινά απορρίμματα, ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα πλαστικά μιας χρήσης, δείχνοντας την προτίμηση μας σε προϊόντα από φυσικά βιοδιασπώμενα & κομποστοποιήσιμα υλικά. Τι μπορούμε να κάνουμε με τα εναπομείναντα τρόφιμα ή με τα οστά των πουλερικών και των κρεάτων, ώστε να ακολουθήσουμε τον κανόνα του Zero Food Waste; Βράζοντας τα και κρατώντας τον θρεπτικό τους ζωμό σε βαζάκια διδάσκουμε στα παιδιά μας πως τίποτα δεν πάει χαμένο και όλα έχουν κάποια χρησιμότητα στην καθημερινότητα μας. Επίσης, σε συνέχεια αυτού μπορούμε να αρχίσουμε να κομποστοποιούμε όλες τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών σε δικούς μας κάδους ή στους ειδικά διαμορφωμένους καφέ κάδους που ίσως βρίσκονται στην περιοχή μας.

Οικογενειακό μάζεμα απορριμμάτων από τη θάλασσα

Τι καλύτερο από μια βόλτα στη θάλασσα να συνδυαστεί με μια οικογενειακή, οικολογική δραστηριότητα; Φοράμε όλοι τα γάντια μας και παίρνουμε πρωτοβουλία να ψάξουμε την παραλία για πεταμένα απορρίματα. Μέσα από τέτοιες ομαδικές δραστηριότητες, τα παιδιά μας διαμορφώνουν κριτική σκέψη, ειδικά όταν συνοδεύουμε την εκάστοτε δραστηριότητα με συζήτηση. Φροντίζουμε λοιπόν να τους μιλήσουμε για τις συνέπειες του πλαστικού στους ωκεανούς αλλά και για το πόσο κινδυνεύουν τα ζώα και τα ψάρια που είτε μπλέκονται καθώς κολυμπούν στα απορρίματα, είτε τα τρώνε αφού τα μπερδεύουν με τροφή. Η γενικότερη επαφή με τη φύσηωφελεί τα παιδιά μας σε πολλά επίπεδα: Τους προκαλεί το ενδιαφέρον, τα ευαισθητοποιεί, και τους μαθαίνει τα σέβονται τα αγαθά που η ίδια μας χαρίζει.

Δεντροφύτευση

Ένα Σαββατοκύριακο με καλό καιρό είναι μια ιδανική ευκαιρία να κάνουμε με τα παιδιά μας μιαβόλτα στη φύση και να φυτέψουμε ένα μικρό δέντρο. Εκμεταλλευόμαστε την αφορμή αυτή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα δέντρα, τα ζώα και τα λουλούδια που υπάρχουν, αλλά και να για εξερευνήσουμε όλοι μαζί τη φύση, κάνοντας ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από τις… οθόνες. Κάτω από το δεντράκι που φυτέψαμε, μπορούν τα παιδιά μας να αφήσουν πέτρες με τα ονόματά τους, ώστε να θυμούνται μεγαλώνοντας την όμορφη αυτή εμπειρία. 

Συλλογικές δραστηριότητες

Πώς μπορεί να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η σχέση μας με τα μικρά παιδιά; Μέσω των εποικοδομητικών συλλογικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, η επιμέλεια ενός μικρού κήπου με βότανα θα συμβάλλει στο να έρθουν πιο κοντά με τη φύση, ενώ το μαγείρεμα θα τα παρακινήσει να δοκιμάσουν τις υγιεινές τους δημιουργίες. Τέλος, το καθάρισμα με απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον θα βοηθήσει στο να κατανοήσουν πως σεβόμαστε με κάθε τρόπο τον πλανήτη μας, εκτιμώντας όσα μας έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. 

Ας δείξουμε τον σεβασμό μας στο περιβάλλον με απλές, καθημερινές πράξεις που σίγουρα κάνουν τη διαφορά. Ήρθε η ώρα τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο οικολογικότερο, που διαπνέεται από εκτίμηση και αγάπη τόσο ως προς τη φύση όσο και ως προς τον συνάνθρωπο μας. 

Πηγή : savoirville.gr

Εύκολα και οικολογικά tips που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου.

H οικολογική συνείδηση και η έννοια της κυκλικής οικονομίας αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορονοϊός, ο οποίος θέτει μία επιπλέον απειλή. Η σημαντικότερη πληγή του περιβάλλοντος εντοπίζεται στη χρήση πλαστικού.

Ωστόσο εσύ δεν χρειάζεται να περιορίσεις την οικολογική σου προσπάθεια λόγω της πανδημίας. Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να μειώσεις τις σπατάλες στο σπίτι, δίνοντας μία ανάσα στο περιβάλλον που τόσο έχει ανάγκη. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τα πιο εύκολα και οικολογικά tips για να κάνεις το σπίτι σου πιο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και προς την τσέπη σου.

Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και σακούλες στην κορυφή της λίστας με τα οικολογικά tips

Από τα πιο εύκολα και οικολογικά tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να μειώσεις την προσωπική χρήση πλαστικού είναι oi επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και σακούλες. Οι πάνινες τσάντες, για παράδειγμα, αποτελούν καλή εναλλακτική της πλαστικής σακούλας. Και πιο στιλάτη.

Προτίμησε προϊόντα εταιριών που βασίζονται στην πράσινη επιχειρηματικότητα

Οι εταιρίες προϊόντων έχουν αρχίσει να αφουγκράζονται τις ανάγκες του περιβάλλοντος αλλά και τις συνακόλουθες απαιτήσεις των καταναλωτών για προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Πλέον, τα ράφια των σουπερμάρκετ διαθέτουν μία μεγάλη ποικιλία οικολογικών προϊόντων. Μπορείς να βρεις από φαγώσιμα είδη, απορρυπαντικά έως και οικολογικό χαρτί υγείας. Τσέκαρε αν το αγαπημένο σου καφέ / εστιατόριο χρησιμοποιεί οικολογικά / βιοδιασπώμενα / κομποστοποιήσιμα είδη για take away / delivery. Επίσης, μπορείς να δεις εάν τα προϊόντα διαθέτουν το ειδικό Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα, γνωστό και ως «λουλούδι» ή το OK Compost Logo από πιστοποιημένο φορέα Vincotte ή TUV Austria.

Πριν ανακυκλώσεις οτιδήποτε, βεβαιώσου ότι είναι στεγνό και καθαρό

Πολλές φορές, η ανακύκλωση δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο ακούγεται. Και το επίθετο «απλή» σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται μεταφορικά, γιατί η ανακύκλωση είναι όντως απλή σαν πράξη. Όμως, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις πριν απορρίψεις ένα αντικείμενο στον κάδο ανακύκλωσης. Το αντικείμενο που θα ανακυκλώσεις πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό.

Οικιακή κομποστοποίηση. Ο ορισμός του zero waste

Μία πρακτική όχι και τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα. Καθώς αρκετοί είναι αυτοί που την υποτιμούν ενώ άλλοι πιστεύουν προς πρόκειται για διαδικασία δύσκολη. Ωστόσο, το μόνο που χρειάζεσαι είναι φυτικά υπολείμματα, οργανικά απόβλητα και καλή διάθεση. Μέσω της κομποστοποίησης αυτά τα οργανικά υλικά μετατρέπονται σε μια πλούσια σκούρα ουσία με μεγάλη οικολογική αξία. Η κομποστοποίηση ως τρόπος ανακύκλωσης, μεταξύ άλλων συμβάλει στην ποιότητα και θρέψη του εδάφους, στη προστασία των διαθέσιμων υδάτων και στη μείωση εκπομπών co2. Έχει υπολογιστεί, μάλιστα ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Επομένως, την επόμενη φορά που θα πετάξεις αποφάγια ή οτιδήποτε οργανικό, ξανασκέψου το. Ρώτησε τον Δήμο σου για την ύπαρξη καφέ κάδων στην περιοχή σου και χρησιμοποίησε τους. 

Πηγή: ladylike.gr

Έρευνα: Οι ωκεανοί «βουλιάζουν» από πλαστικές συσκευασίες «take away» φαγητού

Μετά από επιστημονική μελέτη σε απόθεμα απορριμάτων, 8 στα 10 αντικείμενα που αναφέρονται ήταν κατασκευασμένα από πλαστικό. Μάλιστα, το 44% αυτών των πλαστικών απορριμμάτων αφορούσε φαγητά και ποτά τύπου «take away»

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ένα παγκόσμιο απόθεμα που αριθμεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια κομμάτια απορριμμάτων τα οποία βρέθηκαν μέσα και γύρω από ποτάμια, ωκεανούς, ακτές και το θαλάσσιο πυθμένα.

Βρήκαν ότι 8 στα 10 αντικείμενα που αναφέρονται ήταν κατασκευασμένα από πλαστικό. Και το 44% αυτών των πλαστικών απορριμμάτων αφορούσε φαγητά και ποτά σε πακέτο.

Τα μπουκάλια μίας χρήσης, οι συσκευασίες τροφίμων, τα περιτυλίγματα και οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι. «Ήταν συγκλονιστικό που ανακαλύψουμε ότι οι σακούλες, τα μπουκάλια, τα δοχεία τροφίμων και τα μαχαιροπήρουνα μαζί με τα περιτυλίγματα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των ανθρωπογενών αντικειμένων σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Carmen Morales του Πανεπιστημίου του Κάντιθ της Ισπανίας. «Τα βρήκαμε σε ποτάμια, στον βυθό,και επιπλέουν στις ακτές μας.»

Τα μέτρα για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης επικεντρώθηκαν στα καλαμάκια, τα βαμβακερά μπουκάλια και τους αναδευτήρες ποτών, τα οποία είναι σχετικά εύκολο να αντικατασταθούν. Οι ερευνητές λένε ότι αυτές οι ενέργειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά προτείνουν επίσης την αντιμετώπιση πλαστικών από το φαγητό και το ποτό.

  • Αντικαταστήστε το πλαστικό σε φαγητά και ποτά που λαμβάνονται, με πιο εύκολα αποικοδομήσιμα υλικά
  • Φέρτε ρυθμιστικές απαγορεύσεις σε πλαστικά που μπορούν να αποφευχθούν, όπως σακούλες
  • Εξετάστε τα σχέδια κατάθεσης και επιστροφής χρημάτων για να ενθαρρύνετε τους αγοραστές να επιστρέψουν προϊόντα παραλαβής.

Η μελέτη υπογράμμισε επίσης το πρόβλημα των απορριμμάτων από αλιευτικά εργαλεία, όπως πλαστικά δίχτυα και σχοινιά, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ανοιχτό ωκεανό. Τα δίχτυα και τα απορρίμματα που απορρίπτονται μπορούν να είναι θανατηφόρα για τη θαλάσσια άγρια ζωή.

Μια δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ εξέτασε τα σκουπίδια που απελευθερώθηκαν στον ωκεανό μόνο από ποτάμια στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, 307 έως 925 εκατομμύρια είδη πλωτών απορριμμάτων ταξιδεύουν κατά μήκος ευρωπαϊκών ποταμών στη θάλασσα κάθε χρόνο.Το πλαστικό αποτελούσε περίπου το 80% αυτού. Η Τουρκία παρήγαγε τα περισσότερα απορρίμματα (16%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (11%), το Ηνωμένο Βασίλειο (8%), την Ισπανία (8%) και την Ελλάδα (7%).

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Daniel Gonzalez είπε ότι απαιτείται δράση για να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών.

«Πρέπει να δράσουμε από την πλευρά του απλού πολίτη και επίσης από την πλευρά της πολιτείας», είπε.

Δείτε τις προτάσεις βιοδιασπώμενων συσκευασιών μιας χρήσης στους καταλόγους και στο eshop μας και επιλέξτε απο μια γκάμα 1000+ διαφορετικών κωδικών, την κατάλληλη για τις ανάγκες της επιχείρησης σας. Ενημερωθείτε για τις πιστοποιήσεις των προϊοντων μας εδώ.

Πηγή: Skai.gr από BBC

Tο πλαστικό τσουνάμι που έφερε η πανδημία θα μείνει εδώ για δεκάδες χρόνια

Μιλά στη LiFO ο χημικός μηχανικός, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων, Αντώνης Μαυρόπουλος.

— Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το οικολογικό αποτύπωμα της πανδημίας;

Η πανδημία προκάλεσε μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομίας, που συμπυκνώνεται στον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σχεδόν κατά 6,5% το 2020, σε σχέση με το 2019. Δυστυχώς, η μείωση αυτή, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της βιομηχανίας έμεινε κλειστό για μήνες, είναι 12% μικρότερη από την ελάχιστα απαιτούμενη σε ετήσια βάση (σύμφωνα με τον ΟΗΕ), για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού. Αυτό αποτελεί και ένα μέτρο για τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να περιορίσουμε τις αναντίστρεπτες επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Συμβολικές κινήσεις και σταδιακές μειώσεις δεν αρκούν, το λίγο-λίγο και το «όσο μπορούμε» είναι αποπροσανατολιστικό και επιζήμιο για την ανθρωπότητα, απαιτούνται πολύ πιο δραστικά μέτρα, συγκρίσιμα σε αποτελέσματα με αυτά της πανδημίας.

Τα υπολείμματα των self-tests, όπως γράφουν και οι σχετικές οδηγίες χρήσης, πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς και τα ληγμένα φάρμακα, ως δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία υγειονομικά απόβλητα, τα οποία πρέπει να οδηγηθούν προς αποτέφρωση σε υψηλή θερμοκρασία για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος δημόσιας υγείας και κάθε περίπτωση ρύπανσης εδάφους ή νερών.

Η πανδημία έφερε μια έκρηξη στην παραγωγή, την κατανάλωση και τελικά τη μετατροπή σε απόβλητα πολλών υγειονομικών πλαστικών μίας χρήσης (μάσκες, γάντια, προστατευτικός εξοπλισμός) αλλά και συσκευασιών φαγητού με τη γενίκευση του delivery.

— Μια συνηθισμένη εικόνα που βλέπουμε καθημερινά στην πόλη είναι πεταμένες μάσκες σε δρόμους και πεζοδρόμια. Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες; Δεν πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο, αντί να μειώνουμε το πλαστικό, το αυξάνουμε, επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον;

Παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η πανδημία έφερε μια έκρηξη στην παραγωγή, την κατανάλωση και τελικά τη μετατροπή σε απόβλητα πολλών υγειονομικών πλαστικών μίας χρήσης (μάσκες, γάντια, προστατευτικός εξοπλισμός) αλλά και συσκευασιών φαγητού με τη γενίκευση του delivery. Τα νούμερα είναι εφιαλτικά. Τον Φεβρουάριο του 2020 η Κίνα παρήγε 116 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα έναντι 10 εκατομμυρίων προ κορωνοϊού. Υπάρχει η εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν παραχθεί πάνω από 100 δισεκατομμύρια μάσκες παγκοσμίως και άλλα τόσα ζευγάρια γάντια μίας χρήσης. Η πανδημία, αργά ή γρήγορα, θα φύγει. Ωστόσο, το πλαστικό τσουνάμι που έφερε θα μείνει για δεκάδες χρόνια εδώ, στις ανεξέλεγκτες χωματερές, που ακόμα εξυπηρετούν το 40% του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα, στις θάλασσες και στα ποτάμια μας, που υποδέχονται 10 εκατομμύρια πλαστικά απόβλητα τον χρόνο, και γνωρίζουμε ήδη ότι θα περάσει και στις τροφικές αλυσίδες μας.

Στην πραγματικότητα, μετά το μαζικό σοκ που προκλήθηκε παγκοσμίως από τις εικόνες και τις επιστημονικές ανακαλύψεις για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς, στη βιοποικιλότητα, στις τροφικές αλυσίδες και στις οικονομίες των παράκτιων περιοχών, η πανδημία οφείλει να επιφέρει μια προσαρμογή. Αποδεικνύει ότι η απαλλαγή μας από τα πλαστικά μίας χρήσης δεν είναι τόσο ευθύγραμμη ούτε τόσο εύκολη όσο κάποιοι νόμιζαν και ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να απαλλαγούμε από αυτά. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μήνυμα θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν απ’ όσους χαράζουν πολιτικές για να μπορέσουμε να προωθήσουμε πιο ρεαλιστικές πολιτικές που θα στοχεύουν στον ριζικό επανασχεδιασμό πολλών προϊόντων και όχι απλώς στην ανακύκλωση τους.

— Γίνονται μαζικά self-tests, που επίσης καταλήγουν στα σκουπίδια. Πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι αυτά τα απόβλητα και ποιες είναι οι προεκτάσεις που μπορεί να έχουν στην καθημερινότητά μας;

Τα υπολείμματα των self-tests, όπως γράφουν και οι σχετικές οδηγίες χρήσης, πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς και τα ληγμένα φάρμακα, ως δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία υγειονομικά απόβλητα, τα οποία πρέπει να οδηγηθούν προς αποτέφρωση σε υψηλή θερμοκρασία για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος δημόσιας υγείας και κάθε περίπτωση ρύπανσης εδάφους ή νερών. Θα πρέπει να είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί, διότι γίνονται εκατομμύρια τεστ κάθε εβδομάδα. Το σωστό είναι είτε να τα βάζουμε σε διπλή σακούλα είτε να τα πηγαίνουμε στα φαρμακεία, για διαχείριση μαζί με τα ληγμένα φάρμακα. Βλέπετε, όμως, ότι μιλάμε ξανά για χρήση διπλής πλαστικής σακούλας, δηλαδή για αύξηση της χρήσης του πλαστικού. Λύνουμε το πρόβλημα της ασφάλειας σε σχέση με τα self-tests, χρησιμοποιώντας διπλή ποσότητα πλαστικών μίας χρήσης. Χρειάζεται να επανακαθορίσουμε άμεσα τη σχέση μας με τα πλαστικά και τα πλαστικά απόβλητα, τα οποία μετατρέπονται σε πρόβλημα πλανητικών διαστάσεων ακριβώς λόγω του ότι είναι εξαιρετικά επιτυχημένα υλικά, ικανά να μεταμορφωθούν σχεδόν σε οτιδήποτε αναγκαίο. Αλλιώς, σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για πλαστική ρύπανση αλλά για ένα πλαστικό οικοσύστημα-matrix, εντός του οποίου θα επιβιώνουν και νησίδες φυσικού περιβάλλοντος.

— Πόσο επηρέασαν ο κορωνοϊός και η καραντίνα το θέμα της ανακύκλωσης;

Αν και δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, πρέπει να πούμε ότι στη χώρα μας, χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, που δούλεψαν με 20-30% μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας και των ειδικών αδειών, το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και τα προγράμματα ανακύκλωσης παρέμειναν πλήρως λειτουργικά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Σε παγκόσμια κλίμακα φαίνεται ότι τα προγράμματα ανακύκλωσης εμφάνισαν μείωση ως προς τα ανακτώμενα υλικά, που κυμαίνεται από 5 έως 20%, ανάλογα με τη χώρα. Αυτό οφείλεται είτε στο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα προγράμματα ανακύκλωσης σταμάτησαν λόγω έλλειψης προσωπικού είτε στο ότι πολλοί συμπολίτες μας προτίμησαν να μην ανακυκλώνουν για λόγους ευκολίας ή/και αποφυγής επαφής με τα μέσα προσωρινής αποθήκευσης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι σε πολλές περιοχές πολλαπλασιάστηκε η χρήση πλαστικών μίας χρήσης, νομίζω ότι η συνολική επίδραση είναι αρνητική.

— Σε πρόσφατη δημοσκόπηση είδαμε ότι οι νέοι της Ευρώπης ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή παρά για την πανδημία. Πώς το σχολιάζετε; Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει κατανοήσει επαρκώς τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής; Πώς χτίζεται η περιβαλλοντική συνείδηση;

Είναι αναμενόμενο, και στατιστικά τεκμηριωμένο πλέον, ότι οι νέοι αισθάνονται πιο «άτρωτοι» στην, με τον έναν τον ή άλλον τρόπο, προσωρινή πανδημία και πιο «ευάλωτοι» στην παγκόσμια υπερθέρμανση, με την οποία θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους. Αν για την παγκόσμια υπερθέρμανση υπήρχε η παγκόσμια αίσθηση του επείγοντος που δημιουργήθηκε για την πανδημία, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και πιο ελπιδοφόρα.

Θεωρώ ότι το ποσοστό του κόσμου που σταδιακά συνειδητοποιεί την ανάγκη άμεσης δράσης κατά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και υπέρ πιο δραστικών μειώσεων των εκπομπών θερμοκηπίου αυξάνεται. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει, όμως, και με τον αριθμό των σκεπτικιστών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των αδιάφορων και να οδηγούμαστε σε μια αυξανόμενη πόλωση.

Δυστυχώς για όλους μας, η συστηματική και βαθιά εμπορευματοποίηση της επιστήμης και η συχνή χρήση της για τη χειραγώγηση του πληθυσμού, όπως συμβαίνει και τώρα, με την πανδημία, έχει απαξιώσει στα μάτια πολλών τα πορίσματά της και έχει κλονίσει την αξιοπιστία της. Όπως έλεγε πολλά χρόνια πριν και ο Μαρξ, έχει αφαιρεθεί το φωτοστέφανο απ’ όλα τα αξιοσέβαστα επαγγέλματα, από τον γιατρό, τον νομικό και τον άνθρωπο της επιστήμης.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική συνείδηση, θα τονίσω μόνο ότι αυτή οικοδομείται στη βάση των εμπειριών μας αλλά και των συνειδητοποιημένων αναγκών μας. Και οι συνειδητοποιημένες ανάγκες γίνονται υλική δύναμη μόνο όταν εξελίσσονται από το επίπεδο της ατομικής κατανόησης στο επίπεδο της συλλογικής και οργανωμένης δράσης. Συμπυκνώνω την αντίληψή μου σε δύο σημεία. Πρώτον, το πλέον επίκαιρο θέμα της εποχής μας είναι ότι μπορεί να υπάρχουν αγώνες για το περιβάλλον χωρίς αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα χωρίς αγώνες. Και δεύτερον, τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο κάνουν κουμάντο αυτοί που ξέρουν τα πάντα για τις τιμές του χρηματιστηρίου και τίποτα για τις αξίες της καθημερινής ζωής, για τη ζεστασιά του χώματος, τη δροσιά της θαλασσινής αύρας και την ανακούφιση που δίνει μια γάργαρη πηγή στον διψασμένο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Πηγή: Lifo.gr

ΓΚΆΛΟΠ: ΟΙ ΝΈΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΎΝ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΊΜΑ ΠΑΡΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΊΑ-ΤΙ ΕΊΠΑΝ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ

Οι νέοι στην Ευρώπη ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει ανατρέψει την καθημερινότητα παγκοσμίως και έχει πλήξει σφοδρά την οικονομία, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ περισσότερων από 22.000 νέων σε 23 ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μεταξύ των πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση βρέθηκε στη δεύτερη θέση των σοβαρότερων ανησυχιών των νέων, με 44%, ενώ ακολουθούν η διασπορά μολυσματικών ασθενειών και η φτώχεια με 36%. Από τους ερωτηθέντες ζητήθηκε να αναφέρουν έως και τρία θέματα.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), ένα δίκτυο πράσινων ομάδων που ζήτησε την έρευνα, ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νέοι βλέπουν ξεκάθαρα τις μακροπρόθεσμες παγκόσμιες προκλήσεις.

“Σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πανδημίας και μιας ακόλουθης κοινωνιοοικονομικής κρίσης, είναι αξιοσημείωτο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΕΒ Χάλνετ Ντιάμπ. “Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι τα κινήματα των νέων για το κλίμα, όπως οι Παρασκευές για το Μέλλον, δεν ήταν περιθωριακά κινήματα αλλά εκπροσωπούν τη νεολαία (…) Πολιτικοί και όσοι διαμορφώνουν πολιτική θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές τους”.

Οι Παρασκευές για το Κλίμα ξεκίνησαν σαν ένα σχολικό κίνημα απεργίας το οποίο ξεκίνησε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Οι νεαροί ακτιβιστές για το κλίμα δυσκολεύθηκαν να διατηρήσουν την ορμή του κινήματός τους εν μέσω της πανδημίας covid-19 και των περιορισμών που έχουν υιοθετηθεί γα την ανάσχεσή της.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κυρίως μέσω διαδικτύου από το Ipsos μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2020 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 8 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 15 με 35 ετών ανησυχούν αρκετά, πολύ ή εξαιρετικά για την κλιματική αλλαγή.

Οι νέοι της νότιας Ευρώπης φαίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο από τους νέους αλλού στην ήπειρο, με το 71% των Ισπανών και το 63% των Πορτογάλων να δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι , σε σχέση με το 23% των Λετονών.

Ο Ντιάμπ επεσήμανε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός καθώς Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ήδη αντιμετωπίσει μεγάλες δασικές πυρκαγιές, καύσωνες και μακρά ξηρασία, τα οποία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα γίνουν πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τι απάντησαν οι Έλληνες

Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις από την Ελλάδα (1.030 νέοι), το 46% δήλωσαν εξαιρετικά ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή, ποσοστό που φέρνει τη χώρα μας στην έβδομη θέση ανάμεσα στις μετέχουσες στη δημοσκόπηση.

Εντούτοις, το 37% δήλωσε ότι θεωρεί την κλιματική αλλαγή ένα από τα τρία σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα στην 20ή θέση. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Αυστρία, με 55%.

Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το 31% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα τοποθετούν αυτό το ζήτημα ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ποσοστό που φέρνει τη χώρα μας στην 22η θέση.

Το EEB σημειώνει ότι τα fake news δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους Ευρωπαίους νέους, καθώς μόνο το 8% απάντησαν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Η συντριπτική πλειονότητα εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε ωκεανό και κάθε ήπειρο (86%), όπως και ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη (83%).

Επίσης, το 77% είναι πεπεισμένο ότι οι καταναλωτικές συνήθειες του ανθρώπου δεν είναι βιώσιμες και το 71% ότι η οικονομία είναι στημένη προς όφελος των ισχυρών και πλουσίων. Πάνω από τους μισούς (52%) θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 49% θεωρεί ότι το βάρος αυτό είναι στους «ώμους» των κυβερνήσεων.

Στη δημοσκόπηση απάντησαν περισσότεροι από 22.000 πολίτες, 15-35 ετών, σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι: φτώχεια και πείνα (36%), οικονομική κατάσταση και ανεργία (30%), τρομοκρατία (29%), ένοπλες συγκρούσεις (14%), μεγάλης κλίμακας μετανάστευση (13%), αύξηση παγκόσμιου πληθυσμού (13%), έλλειψη πόσιμου νερού (12%).

Στην Ελλάδα, το 22% των ερωτηθέντων τοποθέτησε τη μεγάλη έκτασης μετανάστευση ανάμεσα στα τρία σοβαρότερα προβλήματα, ποσοστό που φέρνει τη χώρα μας στην τρίτη θέση, πίσω από τη Μάλτα (34%) και την Τσεχία (25%).

Πηγή : Greenagenda.gr